Motor Terimleri Sözlüğü
1-9
50 CC Motor: 50 cc’lik motorlar daha küçük boyutlardadır. Motorlu taşıtlar vergisinden muaf, B sınıfı ehliyetle kullanılabilen motorlardır. 50 cc’lik motosikletlerin gücü az ve maksimum hızları düşüktür. Günlük kullanımlarda, şehir içi trafik için uygun olup daha az maliyetli motosikletlerdir. Şehir dışına çıkıp, uzun seyahatlere gidip, geziler yapmak istiyorsanız 50 cc’lik motosikletler buna uygun olmayacaktır. 50 cc motorlar şehir içinde kullanılmalıdır. Şehir içinde trafikten kurtulmak için en avantajlı yollardan biri olan motorlar, sizi yakıt tasarrufu bakımından da yardımcınız olacaktır.
110 CC Motor: Motosiklet kullanıcıları motorunu ne amaç için kullanacak olursa olsun tam performans almak istiyorlarsa, motor hacimlerini ideal ölçülerde almak zorundadırlar. Motosikletlerde tek güç kaynağı motordur. Motorun performansı, gücü ve torku kullanılan motorun beygir gücüne bağlı olarak, hacmiyle doğru orantılı olarak değişiklik gösterir.110 cc motorları genelde paket servisi yapan, kargo ve kurye hizmeti veren firmalar ve kişiler satın almaktadır. 110 cc’lik motosikletlerini kullanmak isteyen kişilerin A, A1 veya A2 sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir.
A
ATV: ATV İngilizce; All Terrain Vehicle anlamındadır. ATV motorlar, tüm zorlu arazi koşulları ve hava şartlarına göre tasarlanmış olup 4 tekerlekli olup tek ya da çift kişinin kullanabileceği şekilde tasarlanırlar. Yakıt tipi benzindir. İçten yanmalı motor ile çalışırlar. Engebeli arazilerde ulaşım kolaylığı sağlayan bu araçlar sayesinde yük taşıyabilir, dilerseniz de eğlence ve keyif için yapılacak etkinliklerde size fayda sağlarlar. Günümüzde birçok firma müşterilerine günlük, saatlik kiralamalar yapmaktadır. Hafta sonu etkinliği olarak arazide sürüş deneyimleri yaşayabileceğiniz parkurları olan, macera severler için çokça firma bulunmaktadır. Türkiye’de hem bireysel hem de ticari amaçlı ATV kullanımı yaygındır.
B
Balaklava: Boynu ve yüzün büyük bir bölümünü kaplayan, motosiklet
kullanıcıların dostu, soğuk havalarda ve özellikle rüzgarda en gerekli
aksesuardır. Motor severlerin hayat kurtarıcı olarak belirttiği
balaklavalar motor kullanırken kesinlikle kullanılması gereken
aksesuarlardandır. Kar maskesi gibi olup, kask içerisinde kullanılmak
üzere kafadan boyuna kadar geçirilir.
Buji: Ateşleme ünitesi olarak bilinen yakıt ve hava karışımını kıvılcım
çıkararak ateşleyen parçadır. Motordaki buji sayısın silindir sayısıyla
orantılıdır. Buji, içten yanmalı motorlarda ateşlemeyi sağlar. Bujinin
ateşlemenin yanında soğutma gibi başka bir önemli görevi vardır.
Bujinin içerisinde bulunan izolatör sayesinde ateşlenme sırasındaki
yüksek ısı dışarı atılır. Bujilerde motosikletlerde önemli parçalar
arasındadır. Bu yüzden servis bakımlarını aksatmadan kontrol
edilmesi ve temiz tutulması gerekmektedir.
C
Chopper Motor: Chopper motorlar alçak motosikletler olarak bilinir. Chopper motosikletler cruiser motosikletlerin sürücünün isteğine göre düzenlemesi sonucunda ortaya çıkan motosiklet türüdür. Asi görünümü, özgürlükçü ruhu yansıtan, sürerken keyif aldığınız ve dışardan insanları baktıran chopper motorlar çokça tercih edilir.
Ç
Çanta Demiri: Motosiklet kullanıcıları için olmazsa olmaz güvenlik unsurudur. Kask motorcuların kesinlikle kendilerini korumaları için zorunlu olarak kullandıkları aksesuardır. Çok uygundan fiyatlardan, cep yakan fiyatlara kadar her çeşit, renk ve tasarımda kask bulunmaktadır. Kendinizi korumanız açısından sağlam malzemeli kask almanız gerekmektedir. Olası kazalar sonrası motosiklet sahibini koruyucu bir aksesuardır. Motosiklet kaskı, sert darbelere karşı kafa bölgesinde oluşabilecek zararları minimum seviyeye indirir.
Tasarımların farklılığı yanında yarım kask, tam kask olarak bir çok kask vardır. Kimi kasklarda siperlik / vizör bulunmaktadır. Rüzgarı önlemek için de kaskın önemi büyüktür. Kaskı satın alırken, kendinize uygun doğru beden ölçüsünde olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
D
Dingil: Tekerleğin üzerinde döndüğü merkezindeki şafta dingil denmektedir. Dingil tekerleklerle birlikte döner ya da diskin iki tarafında yataklar üzerinde döner. Motorların gücünü tekerleklere sağlayan parçaya denir. Dingil arızalanırsa mutlaka değiştirilmelidir. Yoksa dengede kayıp oluşur ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
.
Disk Fren: Frenlemenin fren balatası, kaliperler ve çelik disk üçlüsü ile yapıldığı sistemdir.
Disk Kilit: Motosikletlerinizin güvenliği son derece önem teşkil etmektedir. Motosikletinizi park ettikten sonra motorunuzu kilitlemeniz gerekmektedir. Disk kilitleri de bunun için vardır. Disk kilitleri güvenlik açısından oldukça önemlidir. Bazı kilitlerde alarm vardır. Kilit zorlandığı zaman alarm devreye girer. Disk kilidinize hatırlatma alarak motorunuzun fren diskine bağlayıp güvenliğini sağlayabilirsiniz. Olası hırsızlık gibi kötü olaylar için disk kilidinizi motorunuzu park ettikten sonra kesinlikle kullanmanız gerekir. Frenlemenin fren balatası, kaliperler ve çelik disk üçlüsü ile yapıldığı sistemdir.
E
E-Bike: E-bike yani elektrikli bisikletlerin normal bisikletlere göre farkı pedal çevirme sonrasında istendiğinde elektrik desteğinin devreye girip sürücüye sürüşte destek olmasıdır. Bisiklet sınıfında oldukları için ehliyete gerek duyulmamaktadır. Ayrıca sigorta, plaka ve trafik sigortası gibi zorunlulukları yoktur. Batarya ile çalışan elektrikli bisikletler şehir yoğunluğu içerisinde sizi trafikten kurtarabilecek taşıtlardır. Çoğu elektrikli bisiklette katlanabilir özellik vardır. Katlanabilir elektrikli bisikletler sayesinde evinizde, ofisinizde bisikletinizi yer kaplamadan kullanabilirsiniz. Ayrıca katlanabilir elektrikli bisikletinizi kullanımı zor olabilecek noktalarda aracınızın bagajına koyup, taşıyabilirsiniz. Kullanacağınız zaman aracınızı park edip elektrikli bisikletinizle devam edebilirsiniz.
Elektrikli Scooter: Şehirdeki yoğunluk ve trafik problemi sayesinde oluşan zorluklar sonrası elektrikli scooterlara talep artmaktadır. Elektrikli scooterlar sportif, kolay kullanılır, katlanabilir, çevre dostudur. Her yaş insanın rahatça kullanabileceği scooterlar sayesinde gitmek istediğiniz kısa mesafeli yerlere rahatça gidebilirsiniz. Akülü olan bu modeller, kolay şarj özelliği sayesinde kısaca şarj edilip kullanıma hazır hale getirilir. Ekonomik, çevre dostu elektrikli scooterlara artan taleple birlikte okul kampüslerinde, şehir içerisinde belli bölgelerde online üzerinden uygulama ile birlikte kilidini açıp, belli bir ücret karşılığında kullanabilme imkanı sağlayan firmalar artmıştır.
Enjeksiyon: Yakıt enjektörü yakıtı doğrudan motora püskürtür. Yakıt enjektörleri , yüksek güç çıkışı ,motor devri , yakıt verimliliği ve düşük emisyon değerleri nedeniyle daha iyi performans sağlarlar. Yüksek performans isteyenler için yakıt enjektörü önerilir. Bakım ve onarımı motosiklet servislerinde profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
G
Gidon: Motosiklet veya bisikletinizi yönlendirmeye yarayan motosikletin ön kısmında bulunan tutamaca gidon denir.
K
Kadran: Direksiyonun hemen altında bulunan saat ekranı, aracın ulaşabileceği maksimum hızı, mevcut hızı ve diğer değerleri gösterir. Kadran adı verilen ekrandan aracın o anda kaç kilometre yol kat ettiği, fren yaptığında hangi hızda düştüğü gibi değerler anlık olarak görüntülenebiliyor.
Kampana Freni: Bir karbüratörün görevi, içten yanmalı bir motora hava/yakıt karışımı sağlamaktır. Karbüratörler, ana delikleri (venturi) aracılığıyla hava akışını düzenler, bu akan hava yakıtı çeker ve karışım motora giriş kanalından girer.
Karter: Frenlemenin fren balatası, yay ve güç kolunu çelik tas ile sağladığı sisteme denir. Genelde eski tip motorlarda kullanılmaktadır. Günümüzde de bazı motosikletlerinin arka tekerleklerinde kullanılır.
Kask: Motosiklet kullanıcıları için olmazsa olmaz güvenlik unsurudur. Kask motorcuların kesinlikle kendilerini korumaları için zorunlu olarak kullandıkları aksesuardır. Çok uygundan fiyatlardan, cep yakan fiyatlara kadar her çeşit, renk ve tasarımda kask bulunmaktadır. Kendinizi korumanız açısından sağlam malzemeli kask almanız gerekmektedir. Olası kazalar sonrası motosiklet sahibini koruyucu bir aksesuardır. Motosiklet kaskı, sert darbelere karşı kafa bölgesinde oluşabilecek zararları minimum seviyeye indirir.
Tasarımların farklılığı yanında yarım kask, tam kask olarak bir çok kask vardır. Kimi kasklarda siperlik / vizör bulunmaktadır. Rüzgarı önlemek için de kaskın önemi büyüktür. Kaskı satın alırken, kendinize uygun doğru beden ölçüsünde olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
L
Led Far: Led farlar çok parlak görünür fakat aydınlatma olarak küçük bir alanı aydınlatır. Dağınık bir ışık yerine doğrusal açıda aydınlatma sağlar. Led farlar yalnızca gece değil, gündüz kullanım için de uygundur. Devamlı açık olarak kullanabilirsiniz.;
M
Manuel Vites: Bir motosikletteki manuel şanzımanlar için debriyaj görevi gören ayak seviyesi, sürücünün vitesleri sırayla değiştirmesini sağlar.;
Motosiklet Koruma Demiri: Motosiklet koruma demiri, alınabilecek darbeleri engellemek ve motorunuza zarar gelmesini büyük ölçüde koruyacak demir parçalardır. Bu parçaları motorunuza taktırıp, modifikasyonunu sağlayabilirsiniz. Motosiklet koruma demiri çok yararlı bir aksesuar olup daha güvenli seyahat etmenizi sağlayacaktır.
N
Naked Motor: Naked motorlar, çok yönlü, genel amaçlı sokak motosikletleridir. Öncelikle, kruvazörlerin yatar sürücü duruşu ile spor motosikletlerin öne eğimi arasında kalan dik sürüş konumlarıyla tanınırlar.
0
Orta Sehpa: Motosikletlerin alt kısmında bulunan, yaylı mekanizması olan motosikleti dengede ve havada tutmayı sağlayan bir aparattır. Arka lastik patlaması, zincir yağlanması gibi konularda motosiklet sürücülerine büyük yardımı dokunur. Ağır motosikletlerde bulunmaz. Büyük bisikletlerde yan ayak kullanılır.
Otomatik Vites: Motosikletlerin alt kısmında bulunan, yaylı mekanizması olan motosikleti dengede ve havada tutmayı sağlayan bir aparattır. Arka lastik patlaması, zincir yağlanması gibi konularda motosiklet sürücülerine büyük yardımı dokunur. Ağır motosikletlerde bulunmaz. Büyük bisikletlerde yan ayak kullanılır.
R
Rodaj: Rodaj, şanzıman sorununun en yaygın belirtilerinden
biridir. Bu, dişliler hala dönerken debriyajın motordan tamamen ayrılmadığı
anlamına gelir. Rodaj bakımı motorda en önemli unsurlardan biridir. Rodaj
bakımlarını ihmal ettirmeden yetkili servislere yapmanız önerilir.
Ruhsat:
Motosikleti kullanmanız için gerekli, motosikletin sahibi olduğunuzu sistemde kanıtlayan belgedir.
S
Scooter: Pedalı olmayan, 50 ila 800 cc arasın motor hacmine sahip olup, otomatik vitesli ve tekerleği küçük olan, şehir içinde kullanılmak amaçlı tasarlanmış motorlardır. Teknolojisi daha gelişmiş olan motorlara göre manevra kabiliyeti daha zayıftır. Tekerlek boyutları büyüdükçe scooterlarda manevra kabiliyeti gelişmektedir.
Uzakdoğu ve Çin olmak üzere düşük maliyetli scooterların üretimi bu bölgelerde çok fazladır. İster iş, ister hobi olarak kullanıma uygun olan bu tarz motorlar günümüzde en fazla tercih edilen modeller arasındadır.
.
Sele: Bir motosiklet veya bisiklet koltuğu, sürücünün oturduğu yerdir ve ayrıca bir yolcuyu da barındırabilir.
Siperlik: Ön cam vizörü, motor veya bisikletinizin yol performansını artırmada önemli bir rol oynar. Aerodinamikten sürücüyü tozdan, yağmurdan veya molozdan korumaya kadar, bu ön cam vizörleri sürüşünüzü mükemmel hale getirir.
Ayrıca motosiklet kasklarının bazılarında da siperlik bulunur. Bunun adına vizör denir. Vizör, önünüzdeki araçtan fırlatılabilecek rüzgar, toz, kir, yağmur, böcek ve döküntülerden gözleri ve yüzün geri kalanını korumayı sağlar.
Ş
Şanzıman: Yaygın olarak otomobillerde bulunan bir dizi dişliyi ve muhafazasını ifade eder. Şanzımanlar, dönen bir güç kaynağından diğerine enerji aktarmak için kullanılır.
Araç hareketsizken motorun tekerleklerden bağımsız olarak dönmesini sağlar ve motor devrini araç hızıyla ilgili doğru aralıkta tutar.
T
T3 Belgesi: ATV için yetki belgesidir. Hem on-road, hem de off-road yolculuklarınızda ATV kullanmaya yetkili olduğunuzu gösteren belgedir. Bu belgeye sahipseniz sadece arazide değil, şehir içerisinde de ATV aracınızı kullanabilirsiniz.
Tork: Bir motosiklet (veya araba veya kamyon) motorundaki tork, motorun bükülme yeteneğidir. Üreticilerin motosiklet teknik özelliklerinde tork, krank milinde ölçülür.
Touring Motor: Tur motosikleti, tur için tasarlanmış bir motosiklet türüdür. Touring motosikletleri genellikle yüksek derecede hava ve rüzgar koruması sunan geniş deplasmanlı kaportalara ve ön camlara, dolumlar arasında uzun mesafeler için büyük kapasiteli yakıt depolarına, yüksek miktarda beygir gücüne sahip motorlara ve rahat ve dik koltuklara sahiptir.
V
Vites: Vites, bisikletlerin verimliliğini ve dengesini artırmak için bisikletlerde kullanılan bir mekanizmadır. Sürücünün, motor tarafından üretilen gücü, bisikletin hızına göre aktarma organlarına dikkatli bir şekilde kanalize etmesini sağlar..